Hondenbrokken, Hondenstation.nl ©

Glutenvrij hondenvoer: De 5 beste van 2023!

Heeft jouw hond last van huidproblemen, maag- of darmklachten? Dan is het tijd om eens kritisch te kijken naar het dieet van jouw trouwe viervoeter. Wist je dat gluten één van de grootste boosdoeners kunnen zijn als het gaat om voedselovergevoeligheid bij honden? In dit blogartikel nemen we je mee in de wereld van glutenvrij hondenvoer en ontdek je waarom dit een goede keuze kan zijn voor jouw hond. We bespreken de voordelen van een glutenvrij dieet en geven tips voor het vinden van het juiste voer voor jouw hond. Lees verder en ontdek waarom glutenvrij hondenvoer een echte gamechanger kan zijn voor jouw trouwe viervoeter!

Inhoudsopgave

Wat is glutenvrij hondenvoer?

Glutenvrij hondenvoer is voer dat speciaal is ontworpen om te voldoen aan de voedingsbehoeften van honden die gevoelig zijn voor gluten of lijden aan glutenintolerantie. Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in granen zoals tarwe, gerst, haver en rogge. Sommige honden kunnen hier echter problemen mee hebben, zoals darmproblemen, ontstekingen en allergieën. 

Glutenvrij hondenvoer wordt gemaakt van alternatieve granen zoals rijst, maïs en quinoa, die geen gluten bevatten. Hrt bevat vaak ook andere ingrediënten, zoals hoogwaardige eiwitten, vetten en koolhydraten, om te zorgen voor een evenwichtige en complete voeding. 

Als u een hond heeft die gevoelig is voor gluten, kan het aanbieden van glutenvrij hondenvoer de oplossing zijn om de gezondheid en het welzijn van uw huisdier te verbeteren. Het is belangrijk om te kiezen voor een hoogwaardig en voedzaam voer dat de juiste hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten bevat. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw hond de nodige voedingsstoffen krijgt om gezond te blijven en vol energie te zitten. 

Waarom glutenvrije hondenbrokken?

Er zijn verschillende reden waarom glutenvrij hondenbrokken een goede optie kunnen zijn voor sommige honden. 

Ten eerste kan een hond intolerant zijn voor gluten, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals diarree, braken en winderigheid. In sommige gevallen kan de hond ook last hebben van huidproblemen en allergieën. Het aanbieden van glutenvrije hondenbrokken kan deze problemen verlichten en verbetert de gezondheid van de hond. 

Daarnaast kunnen sommige honden met glutenintolerantie of -gevoeligheid ook last hebben van ontstekingen in het maagdarmkanaal, wat kan leiden tot andere gezondheidsklachten. Glutenvrij hondenvoer kan hierbij helpen om de ontstekingen te verminderen en de symptomen te verlichten. 

Ten slotte bevatten glutenvrije hondenbrokken vaak alternatieve granen zoals rijst, maïs en quinoa, die vaak gemakkelijker verteerbaar zijn dan tarwe, gerst, rogge en haver. Hierdoor kan het voor sommige honden gemakkelijker zijn om deze voedingsstoffen op te nemen en te verwerken. 

Het is belangrijk om wel te vertellen dat niet iedere hond baat heeft bij glutenvrij hondenvoer. Als u besluit om over te gaan op glutenvrij hondenvoer, is het verstandig dit eerst met uw dierenarts te overleggen. 

Wat zijn de symptomen van een glutenallergie?

De mogelijke symptomen van een glutenallergie bij je hond zijn de volgende:

  • Huidproblemen (jeuk, haaruitval, roodheid)
  • Maag- en darmproblemen zoals braken, diarree, buikpijn
  • Vermoeidheid of lusteloosheid
  • Slechte adem en/of slechte spijsvertering
  • Verminderde eetlust
  • Gewichtsverlies

Het is belangrijk om te onthouden dat de symptomen die hierboven genoemd zijn ook veroorzaakt kunnen worden door andere medische aandoeningen. Daarom wordt het altijd aanbevolen om naar de dierenarts te gaan om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten als de klachten aanhouden of ernstig zijn.

Voor- en nadelen glutenvrij hondenvoer

Voordelen

Voordelen van glutenvrij hondenvoer zijn:

  • Vermindering kans op allergische reactie
Sommige honden hebben last van allergische reacties op gluten. Door het geven van glutenvrij hondenvoer, kan de kans op allergische reacties worden verminderd. 
  • Betere spijsvertering

Honden hebben soms moeite om gluten af te breken en verteren. Het gevolg van het geven van glutenvrij hondenvoer, is dat de spijsvertering van jouw hond wordt verbeterd. 

  • Gezonde huid en vacht

Sommige honden met gluten intolerantie hebben last van huidproblemen, hierbij kan je denken aan jeuk en schilfering. Glutenvrij hondenvoer kan helpen met het verminderen van deze problemen 

  • Betere voedingswaarde

Glutenvrij hondenvoer bevat vaak meer eiwitten en gezonde vetten. Het heeft hierdoor een betere voedingswaarde dan hondenvoer die wel gluten bevat.

Nadelen

Nadelen van glutenvrij hondenvoer kunnen zijn: 
  •  Kosten
Glutenvrij hondenvoer kan duurder zijn dan andere soorten hondenvoer. Dit komt doordat de productie van glutenvrij hondenvoer erg gespecialiseerd is. 
  • Beperkt aanbod
 Er kunnen minder keuzes zijn in glutenvrij hondenvoer in tegenstelling tot regulier hondenvoer. Dit kan ertoe leiden dat er minder smaken en merken op de markt zijn.
  • Speciaal opbergen.
Glutenvrij hondenvoer moet goed worden opgeborgen. Als dit niet wordt gedaan, kan het voer in aanraking komen met gluten. Het voer is dan niet meer glutenvrij, waardoor jouw hond weer klachten kan krijgen. 
 

Wat is het verschil tussen glutenvrij en graanvrij hondenvoer?

Glutenvrij hondenvoer is voer dat geen gluten bevat. Gluten is een bepaald eiwit die je kunt vinden in sommige soorten granen, zoals tarwe, gerst, rogge en haver. Glutenvrij hondenvoer wordt meestal aangeraden aan honden die gluten intolerantie en allergie hebben. Glutenvrij hondenvoer zorgt ervoor dat honden met glutenallergie of intolerantie geen last meer hebben van hun maag- en darmproblemen.

Graanvrij hondenvoer bevat geen granen. Hierbij kan je denken aan maïs, tarwe, gerst of bijvoorbeeld rijst. Graanvrij voedsel wordt meestal gemaakt van aardappelen, erwten of bonen. Deze bevatten veel koolhydraten. Graanvrij hondenvoer wordt vaak geassocieerd met het verminderen van klachten in de spijsvertering en allergische reacties. 

Het verschil tussen glutenvrij en graanvrij hondenvoer is dus dat glutenvrij hondenvoer geen gluten bevat. En graanvrij voedsel bevat geen granen. Er zit dus wel een verschil tussen deze twee soorten. 

Welk glutenvrij hondenvoer voor mijn hond?

Hieronder hebben wij een top 5 opgesteld over glutenvrij hondenvoer. Mocht jouw hond geen glutenvrij hondenvoer nodig hebben, kan je altijd een alternatief kopen. 

#1 Edgard & Cooper Verse Scharrelkip Brok- Voor volwassen honden - Hondenvoer - 2.5kg

Onze hond heeft gevoelige darmen, wij geven nu ruim 1 jaar eten van Edgard & Cooper en zijn ontlasting is zoveel beter. Zijn vacht glanst ook meer en hij vindt het superlekker! Ook vind ik het top dat ze met natuurlijke producten werken. Ik en onze woef zijn zeker fan!

#2 Eukanuba Daily Care - Medium Breed - Sensitive Skin - Hondenvoer - 12 kg

Eukanuba sensitive skin. Is een heel goede voeding bij honden die problemen hebben met allergieeen en huidproblemen. Het ondersteunt en geeft balans aan de vacht en huid. Zeker een aanrader.!

#3 Royal Canin Hypoallergenic - Hondenvoer - 14 kg

Onze hond vindt de brokken heerlijk. Door huidproblemen is deze brok geadviseerd door de dierenarts. Bij de dierenarts is dit voer veel duurder.

#4 Lily's kitchen dog adult chicken duck countryside casserole hondenvoer

Ik kan niet echt reageren op wat ik wel of niet leuk vind, mijn hond lijkt er dol op te zijn en dat is het enige dat telt. Ze zal hem waarschijnlijk 5 poten geven!

#5 Edgard & Cooper Verse Graslam Adult - Hondenvoer - 12 kg

Een eerlijk merk met pure ingredienten die ook nog eens goed worden ontvangen door mijn honden. Aanrader.

Hoe en waar bewaar je glutenvrij hondenvoer?

Hondenvoer moet goed bewaart worden. Hondenvoer bevat namelijk vetten en mineralen die goed zijn voor jouw hond. Om de vetten en minerale goed te houden is het van belang dat het voer luchtdicht wordt opgeborgen. Dit zodat het voer zijn vetten en mineralen niet verliest en de smaak ook goed blijft. 

Hondenvoer kan ongeveer 1 tot 1,5 jaar bewaard blijven in een dichte zak. Als de zak al open is, kan deze ongeveer 3 maanden bewaard blijven. 

Het beste is om de hondenbrokken in de originele zak te laten zitten en deze dicht in een voerton te stoppen. Op deze manier kan er nauwelijks zuurstof bij komen en blijven de brokken erg goed.

Zijn er ook alternatieven voor mijn hond?

Jazeker zijn er alternatieven voor jouw hond. Bij het selecteren van hondenvoer zijn er een aantal belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden. Hier zijn vijf belangrijke aandachtspunten om op te letten

  1. Ingrediënten: Controleer de ingrediënten van het hondenvoer zorgvuldig. Kies voor voedsel dat hoogwaardige eiwitten bevat, zoals kip, kalkoen, rundvlees of vis. Ook de kwaliteit van de koolhydraten en vetten is van belang.
  2. Leeftijd en grootte: Hondenvoer is speciaal ontworpen voor verschillende leeftijdscategorieën en groottes van honden. Zorg ervoor dat het voedsel past bij de leeftijd en grootte van jouw hond om de optimale voeding te garanderen.
  3. Gezondheidsproblemen: Bij honden met gezondheidsproblemen zoals diabetes, allergieën of spijsverteringsproblemen is het belangrijk om voedsel te kiezen dat speciaal is ontworpen voor deze aandoeningen. Raadpleeg een dierenarts voor de beste aanbevelingen.
  4. Voedingswaarde: Controleer de voedingswaarde van het hondenvoer zorgvuldig. Het is belangrijk dat het voedsel voldoende eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen bevat om de gezondheid van jouw hond te ondersteunen. Daarnaast moet het voedsel voldoende calorieën bevatten om in de energiebehoeften van jouw hond te voorzien.
  5. Kwaliteit: Kies voor hondenvoer van hoge kwaliteit dat is gemaakt door een gerenommeerd merk. Controleer de etiketten en zoek naar voedsel dat is gemaakt met hoogwaardige ingrediënten. Vermijd voedsel met veel toevoegingen of conserveringsmiddelen.

Veel gestelde vragen - glutenvrij hondenvoer

Meestal is glutenvrij hondenvoer duurder dan regulier hondenvoer. 

Dit komt doordat het produceren van glutenvrij hondenvoer, speciale ingrediënten en processen vereist. Daarnaast is de vraag naar glutenvrij hondenvoer ook relatief klein, wat de prijs hoger maakt. 

De kwaliteit van glutenvrij hondenvoer kan beoordeeld worden aan.

  • De ingrediënten

Glutenvrij hondenvoer moet vrij zijn van granen (tarwe, rogge, gerst en haver). Daarnaast is het aan te raden voer dat kunstmatige kleur en smaakstoffen bevat, te vermijden. 

  • Voedingssamenstelling

Het hondenvoer moet een goede balans hebben van eiwitten, koolhydraten, vitaminen, mineralen en vetten. 

  • Keurmerken en certificering 

Keurmerken en certificaten zeggen meestal een hoop. Kijk bij het beoordelen van glutenvrij hondenvoer naar het glutenvrij-certificaat of het merk Complete of Balanced. Dan voldoet het voer aan bepaalde normen en richtlijnen. 

  • Reviews en beoordelingen

Door het opzoeken van online reviews en beoordelingen, kan je een erg goed beeld krijgen over de kwaliteit van het voer. Daarnaast zie je ook de ervaringen van andere hondenbezitters.

Het is mogelijk voor jouw hond, om gezond te blijven met gluten in zijn voeding of dieet. Veel soorten hondenvoeding bevat gluten (graanproducten), dit is namelijk een belangrijke bron van koolhydraten. 

Echter kan het zijn dat jouw hond gevoelig is voor gluten en een glutenintolerantie kan ontwikkelen. In dat geval kan het verstandig zijn om over te gaan op een glutenvrij dieet. 

Om zeker te weten of jouw hond glutenallergie heeft, kan de dierenarts tests uitvoeren en bepalen of jouw hond allergisch is voor gluten. 

Er zijn echter wel symptomen die ook kunnen duiden op glutenallergie, dit zijn bijvoorbeeld:

  • Huidproblemen (jeuk, haaruitval, roodheid)
  • Maag- en darmproblemen zoals braken, diarree, buikpijn
  • Vermoeidheid of lusteloosheid
  • Slechte adem en/of slechte spijsvertering
  • Verminderde eetlust
  • Gewichtsverlies
Het is belangrijk om te onthouden dat de symptomen die hierboven genoemd zijn ook veroorzaakt kunnen worden door andere medische aandoeningen. Daarom wordt het altijd aanbevolen om naar de dierenarts te gaan om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten als de klachten aanhouden of ernstig zijn.

Ja, dit kan. Het is alleen niet nodig als jouw hond geen glutenallergie heeft. Als uw hond glutenallergie heeft, is het niet verstandig een combinatie van regulier en glutenvrij voedsel te geven, dit kan het probleem verergeren. 

Honden die een gluten intolerantie hebben, hebben baat bij het eten van glutenvrij hondenvoer. Er zijn wel honden rassen die gevoelig zijn voor glutenallergie. 

Dit zijn: 

  • Soft Coated Wheaten Terrier
  • Ierse Setter
  • Ierse Terrier
  • Dobermann
  • Duitse Herder
  • Dalmatiër
  • Boxer
  • Shar-Pei
  • Bichon Frisé
  • Cocker Spaniël

Dit betekent niet dat als jouw hond één van deze rassen is, direct glutenallergie heeft. Hij heeft meer aanleg om een glutenallergie te ontwikkelen. En heeft een verhoogd risico.

Leer jouw hond trucjes uitvoeren!

Schaf snel het e-book 40+ Honden trucjes aan, en laat jouw hond leuke en gave trucjes doen!

DELEN
TWEET
delen
WhatsApp

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *