Beagle dog scratching body on green grass outdoor in the yard .

Hoe pak je een vlooienallergie aan?

Heeft jouw trouwe viervoeter last van vlooien? Vlooien kunnen behoorlijk wat jeuk en ongemak veroorzaken bij honden. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je als hondenbaasje kunt nemen om vlooienbesmetting te voorkomen en te behandelen. In dit artikel bespreken we uitgebreid hoe je vlooien bij honden kunt herkennen, voorkomen en bestrijden. We geven handige tips en adviezen, en laten je kennismaken met effectieve vlooienbestrijdingsmiddelen die je op de markt kunt vinden.

Inhoudsopgave

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine, bruinzwarte beestjes die zich voeden met het bloed van hun gastheer. Ze kunnen flinke jeuk en huidirritatie veroorzaken bij honden. De meest voorkomende vlo in Nederland is de kattenvlo, die de voorkeur geeft aan honden boven mensen. Honden kunnen vlooien oplopen door contact met andere besmette honden tijdens het wandelen. Het is belangrijk om vlooien bij je hond snel te herkennen en te behandelen om een vlooienplaag te voorkomen.

Hoe herken je vlooien?

Vlooien zijn erg klein, ongeveer 2 mm groot, maar je kunt ze herkennen aan enkele kenmerken:

  • Kleine kop
  • Groot lijf
  • Lange pootjes
  • Ze kunnen tot wel 1 meter ver springen

Naast het zien van de vlooien zelf, kun je ook sporen van vlooien ontdekken door op de uitwerpselen te letten. Dit zijn kleine zwarte korrels die zich op de huid van je hond kunnen bevinden. Je kunt de zwarte korrels controleren door ze met een vlooienkam op een vochtig keukenpapier te kammen. Als de zwarte stippen rood kleuren, heb je te maken met vlooienpoepjes.

Waar zitten vlooien?

Vlooien zitten overal waar zoogdieren komen. Ze kunnen zich verstoppen in struiken, gras en andere minder beschutte plaatsen. Circa 95% van de vlooien eindigt op de rug, lies of oksel van een zoogdier.

Hoe ontstaat een vlooienplaag?

Een vlooienplaag begint wanneer je hond besmet raakt met een vlo. De vlo nestelt zich op je hond, zuigt bloed en legt eitjes op de huid (ongeveer 50 per dag). Het speeksel van de vlo veroorzaakt jeuk bij je hond, waardoor hij gaat krabben. De eitjes vallen van de huid en het haar van je hond en komen op de grond terecht. Uit de eitjes komen larven die zich voeden met huidschilfers die bijvoorbeeld in kussens en tapijten zitten. Als de larve groot genoeg is, verpopt hij zich en groeit uit tot een volwassen vlo. Deze volwassen vlo springt opnieuw op je hond en de cyclus begint weer van voor af aan. Doordat een vlo tientallen eitjes per dag kan leggen, kan er snel een vlooienplaag in je huis ontstaan.

Hoe voorkom je een vlooienplaag bij je hond?

Het voorkomen van een vlooienplaag begint met het regelmatig behandelen van je hond met een vlooienbestrijdingsmiddel. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals pipetten, vlooienbanden, pillen en insectwerende kleding. Hieronder bespreken we elke optie in meer detail. 

Pipetten

Pipetten zijn gevuld met een vloeibaar anti-vlooienmiddel. Je dient de inhoud van de pipet op de rug van je hond aan te brengen, op plaatsen waar hij niet bij kan. Een voorbeeld van een effectief anti-vlooienmiddel is Advantix, dat naast vlooien ook teken bestrijdt. Het is belangrijk om je hond enkele dagen voor en na de behandeling niet te wassen, zodat de werkzame stof zich goed kan verspreiden over het huidvet.

Check hier alle soorten pipetten van Advantix

Vlooienbanden

Vlooienbanden zijn een andere effectieve optie voor vlooienbestrijding. Deze banden hebben een afwerende werking tegen vlooien gedurende een bepaalde periode. Een bekend merk vlooienband is Seresto, die tot wel 7-8 maanden bescherming biedt. Ook Beaphar heeft een vlooienband die 6 maanden lang werkzaam is.

Seresto Halsband Vlooien en Teken Hond

De vlooienband van Beaphar

Pillen

Bij de dierenarts of bij verschillende webshops zijn er ook pillen te krijgen voor de behandeling van vlooien. Deze pillen verspreiden de werkzame stof door de bloedbaan van je hond. Wanneer een vlo bijt, neemt hij het bloed op en sterft hij. Voorbeelden van pillen zijn Bravecto en Frontpro.

Insectwerende kleding

Insectwerende kleding kan ook helpen bij het voorkomen van vlooien bij je hond. Deze kleding is geïmpregneerd met permethrin, een veelgebruikt anti-teken- en vlooienmiddel. De kleding biedt bescherming tot wel 25 wasbeurten. Let op: gebruik deze kleding niet voor katten, aangezien permethrin giftig is voor katten.

Wat als je hond vlooien heeft?

Als je hond vlooien heeft, is het belangrijk om direct actie te ondernemen om verdere verspreiding van de vlooien te voorkomen. Naast het behandelen van je hond, is het ook essentieel om de omgeving grondig schoon te maken.

Behandeling van je hond

Om vlooien bij je hond effectief te bestrijden, kun je gebruik maken van verschillende methoden en producten. Naast de eerder genoemde pipetten, vlooienbanden en pillen, zijn er ook shampoos en sprays beschikbaar om vlooien te doden. Zorg ervoor dat je producten gebruikt die specifiek zijn bedoeld voor honden en volg altijd de instructies op de verpakking.

Reinigen van de omgeving

Naast het behandelen van je hond, is het belangrijk om alle plekken waar je hond regelmatig komt grondig schoon te maken. Stofzuig alle tapijten, kussens en andere oppervlakken waar vlooien zich kunnen verstoppen. Was dekens, kussens en andere stoffen voorwerpen op hoge temperatuur om de vlooien en larven te doden. Gebruik ook een omgevingsspray die larven en eitjes van vlooien bestrijdt.

Vlooien in huis bestrijden

Als je hond vlooien heeft, is de kans groot dat er ook vlooien in je huis zijn terechtgekomen. Om te voorkomen dat de vlooien zich verder verspreiden, zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen.

Stofzuigen

Gebruik de stofzuiger om het hele huis zorgvuldig te zuigen. Denk hierbij ook aan alle plekken waar je moeilijk bij kunt komen, hier gaan vlooien namelijk heel graag zitten. Denk aan de kussens van de bank en stoelen, de plinten en natuurlijk de katten- of hondenmand. Klop deze eerst goed uit buiten, zodat een groot deel van de vlooien er afvalt. Ook is het verstandig om de auto te stofzuigen. Als je alles gestofzuigd hebt, maak dan de stofzuiger goed schoon.

Niet dweilen

Het is verstandig om, tijdens de plaag, even niet te dweilen. Vlooien zijn namelijk dol op een vochtige omgeving. Vocht blijft gemakkelijker achter tussen de plinten of in kieren, en dat zijn ook de favoriete verblijfplaatsen van vlooien.

Mocht je toch willen dweilen, dan kan je wat azijn toevoegen aan het water. Vlooitjes kunnen daar namelijk niet tegen.

Heet wassen

Dekens, manden, kussens of andere voorwerpen waar je hond of kat graag op gaat liggen, dienen zo heet mogelijk gewassen te worden. Het liefst op 90 graden, anders op 50 op 60 graden, hierdoor zullen de eitjes en larven het niet overleven. Om zeker te zijn dat nergens vlooitjes, eitjes of larven achterblijven, is het verstandig om ook de kussens van bijvoorbeeld de bank, maar ook je kleren zo snel mogelijk te wassen. Mocht het niet mogelijk zijn om sommige spullen uit te wassen, zou je ze voor een week vacuum kunnen verpakken zodat er geen lucht bij komt. De beestjes zullen het niet overleven door een gebrek aan zuurstof.

Omgevingsspray

Nadat je het hele huis goed schoon hebt gemaakt is het aan te raden om een tapijtspray te gebruiken die werkzaam is tegen de vlo, eitjes en larven. Deze spray zorgt ervoor dat er zich in de omgeving geen larven nestelen.

Beaphar Tapijtspray - Anti vlooienmiddel

Conclusie

Het bestrijden van vlooien bij honden is essentieel om je huisdier gezond en comfortabel te houden. Door regelmatig vlooienbestrijdingsmiddelen te gebruiken en je hond goed te verzorgen, kun je vlooienbesmetting voorkomen. Als je hond toch vlooien heeft, is het belangrijk om direct actie te ondernemen om verdere verspreiding te voorkomen. Reinig je huis grondig en gebruik effectieve vlooienbestrijdingsproducten. Vergeet ook niet om de omgeving van je hond schoon te maken. Met de juiste maatregelen en zorg kun je je hond vrij houden van vlooien en hem een comfortabel en gelukkig leven bieden.

DELEN
TWEET
delen
WhatsApp

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *